Een hospice voor huisdieren. In Nederland kennen we het (nog) niet. In het buitenland, bijvoorbeeld in Amerika, is het dierenhospice al behoorlijk ingeburgerd.
Zouden we zoiets willen als een hospice voor onze trouwe viervoeters? Er is zeker behoefte aan. Mensen hebben ook steeds meer over voor hun geliefde huisdier. En zoals iedere “trend” zal deze ook uiteindelijk wel komen overwaaien.
Is een dierenhospice net zoiets als een hospice voor mensen?
In principe komt het wel op hetzelfde neer. De tijd die iemand nog rest, op een zo comfortabele en humaan mogelijke manier laten doorbrengen.
Mensen worden daarbij opgenomen in een hospice waar ze verzorgd worden tot het einde. Ze verlaten hun huis.
Bij een dierenhospice wordt er eigenlijk gesproken over “hospice-care”, een hospice verzorging. Een soort van thuiszorg. Op ieder moment kunnen specialisten worden ingeschakeld om te helpen bij de (medische) verzorging en begeleiding.
Het dier blijft hierbij thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving.
Hoe werkt de hospice zorg?
De hospice zorg voor een huisdier wordt aangeboden door een organisatie of bedrijf. Net zoals je bijvoorbeeld een dierenpension of dierenopvang hebt. Die zorg kun je inkopen.
Team van specialisten
Dit bedrijf verleent aan het huisdier (vaak honden) hospice zorg. Wanneer je besluit voor Hospice-zorg staat een team van specialisten voor je klaar, zonodig 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
Dit team van specialisten kan bestaan uit dierenartsen, voedingsdeskundigen, verpleeg(st)ers, therapeuten etc.
Afhankelijk van de diensten die je afneemt, kun je altijd een beroep op deze mensen doen. Je kunt ze consulteren via telefoon, email of ze komen bij je thuis.
Wanneer is het tijd voor hospice zorg?
Wanneer een huisdier oud en senior is en niet meer lang te leven heeft kan de zorg worden ingeschakeld. Ook (ongeacht de leeftijd) bij bijvoorbeeld een ziekte die niet (meer) kan worden behandeld, het huisdier is uitbehandeld.
Dat betekent dat het leven van het huisdier op z’n einde loopt. De tijd die nog rest wordt het leven nog zo comfortabel mogelijk gemaakt.
Wordt er dan geen euthanasie uitgevoerd?
Hoewel de tijd die een dier nog rest zo prettig en comfortabel mogelijk wordt gemaakt, zal er nooit sprake (mogen) zijn van onnodig lijden.
Ook daar wordt door de specialisten van hospice zorg op toegezien. Wanneer een dier niet meer kan en onnodig lijdt, dan zal de specialist adviseren om het huisdier in te laten slapen.
Hierop worden de baasjes en eventueel het gezin ook op voorbereid en in begeleid.
Welke zorg wordt gegeven bij een dieren hospice?
De zorg die geven wordt is heel breed. In Amerika zijn bijvoorbeeld veel bedrijven en organisaties die het aanbieden. Deze hebben diverse diensten die je kan afnemen.
Uiteraard staat in de eerste plaats het huisdier centraal. Medisch wordt deze goed in de gaten gehouden en verzorgd. Ook wordt gezorgd voor medicijnen.
Dan zijn er bijvoorbeeld zaken als hulpmiddelen die een hond of ander huisdier eventueel nodig heeft. Denk daarbij aan een orthopedisch kussen, een loopwagentje etc.
Ook is er zorg voor de baasjes en het gezin. Er wordt hulp en ondersteuning geboden bij het naderende einde van hun geliefde huisdier. Ze worden begeleid in een eventuele euthanasie en uiteindelijk het overlijden.
De hulp aan de baasjes en het gezin bestaat uit praktische hulp maar ook uit psychische hulp en counselling.
Hospice zorg die afgenomen kan worden:
De volgende thuiszorg zit vaak in de pakketten die kunnen worden afgenomen bij hospice zorg:
- consulten dierenarts
- voedingsconsulent
- therapeuten
- hulpmiddelen
- alternatieve geneeswijzen / middelen
- etc etc
Hoe lang duurt de zorg?
Uiteraard zal de hospice zorg duren tot het geliefde huisdier is overleden. Daarna kan er nog begeleiding zijn voor de baasjes en het gezin om het verlies te verwerken. Ook kan er geholpen worden met het regelen van een mooie uitvaart en afscheid van het huisdier.
Conclusie
Is een dierenhospice een aanwinst en zou het in Nederland wat kunnen worden?
Waarschijnlijk wel. Mensen zijn gek op hun huisdier, het zijn volwaardige gezinsleden die een dito behandeling verdienen.
Het is wachten op de eerste dierenhospice in Nederland.
Laat weten wat jij er van vindt en laat hieronder een reactie achter!
Geef een reactie