Je huisdier is overleden. Een hele trieste gebeurtenis. Maar wat nu? Het afscheid. Wat moet je regelen? Wat moet je doen met je overleden huisdier? Welke uitvaart? Hoe gaat het verder?
Heel veel vragen komen er op je af en er moeten dingen geregeld worden.
Op deze pagina helpen wij je op weg.
Inhoudsopgave
Wat moet ik doen met mijn overleden huisdier?
Na het overlijden van je huisdier moet je beslissen wat je gaat doen met je overleden maatje en hoe je afscheid gaat nemen.
Je hond, kat of ander huisdier zal begraven of gecremeerd moeten worden. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden.
Daarover moet je gaan nadenken en een beslissing nemen. Misschien weet je het al wel maar twijfel je nog. Denk er rustig over na.
Wanneer je je huisdier hebt laten inslapen door een dierenarts, dan zal daarna die vraag al gesteld worden. Laat je niet overvallen door die vraag en neem een weloverwogen beslissing.
Mogelijkheden wat je kan doen met je overleden huisdier
Hieronder kort de mogelijkheden wat je kan doen met je overleden hond, kat, konijn of ander huisdier. Volg je de link dan krijg je uitgebreid alle informatie over die mogelijkheid.
Veel mensen hebben al nagedacht over de manier van afscheid en de uitvaart wanneer hun huisdier overlijdt. Zeker wanneer je huisdier oud wordt en/of de gezondheid achteruit begint te gaan, ga je over dat soort dingen nadenken.
Maar het kan ook zijn dat je twijfelt over wat je moet doen of dat je trouwe maatje heel plotseling en onverwacht overlijdt. Dan zul je voor je gevoel misschien snel een keus moeten maken.
Probeer dan toch altijd rustig en weloverwogen een keus te maken wat voor jou (en je partner / gezin) het beste voelt. Het klinkt cru, maar je kan het niet overdoen.
Let op. Na het overlijden van je huisdier wordt het lichaam stijf na ongeveer een half uur tot een uur. Houd daar dus rekening mee wanneer je de houding nog wil veranderen.
Wettelijk geregeld
Het begraven, cremeren of andere manieren zijn gebonden aan regels die in de wet zijn vastgelegd. Hierover kun je ook alles lezen in de afzonderlijke hoofdstukken.
Het is sowieso in Nederland verboden en strafbaar om overleden huisdieren bij het afval te deponeren. Als baasje kun je je dat nauwelijks voorstellen maar het gebeurt desondanks. Hierop staat een hoge boete.
Hobbydieren
Hobbydieren (boerderijdieren) worden vaak gezien als huisdier. Na het overlijden gelden voor deze dieren echter andere (wettelijke) regels.
Hobbydieren zijn bijvoorbeeld; paarden, pony’s, schapen, hangbuikzwijntjes, een varkentje, bokjes, kippen enz.
Voor overleden hobbydieren gelden dezelfde regels als bij dode landbouwhuisdieren, boerderijdieren en dierentuindieren.
Alle informatie hierover kun je vinden op de website van: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Wat moet ik regelen en doen na het overlijden?
Direct na het overlijden moet je een afspraak maken met een dierenbegraafplaats of dierencrematorium of ander huisdier-uitvaartcentrum.
Je kunt je huisdier daar dan heen brengen of laten ophalen (tenzij je er voor kiest je dier achter te laten bij de dierenarts).
Daar aangekomen moet het lichaam natuurlijk gekoeld worden en de uitvaart worden geregeld.
Wanneer je besluit je maatje te begraven in je tuin lees dan het volgende eerst goed door: Begraven in de eigen tuin.
Zie ook onze stap voor stap uitleg wat je moet doen bij:
Hoe lang kan ik mijn huisdier thuishouden na het overlijden?
Na het overlijden van je maatje wil je (en je gezin) rustig thuis afscheid kunnen nemen. Afscheid nemen is belangrijk, ook voor andere huisdieren in het gezin. Verder zullen er nog dingen geregeld moeten worden.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming.
Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis. Wanneer het warm(er) is niet langer dan een paar uur.
Zorg ook dat je iets onder je huisdier legt. Na het overlijden kan er nog ontlasting of urine weglopen.
Wat je (later) verder nog moet regelen
Verder zullen er (later) nog een aantal zaken geregeld moeten worden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Het laten uitschrijven bij de gemeente voor de hondenbelasting
- Opzeggen huisdierenverzekering
- Afmelden chipnummer (via Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, het NDG)
- Bericht aan de fokker
- Afmelden van bijvoorbeeld bestellingen voer, dierenpension, trimsalon etc
- Verkopen / doneren / wegdoen van spullen van je huisdier
- Welke spullen wil je bewaren
- Aandenken aan je overleden huisdier
- (Rouw)verwerking